27 września 2012

Jesienne co nieco , czyli próżone jabłko z budyniem

Czesc ;)
Wczoraj czytając przepis Aliny wpadłam na pomysł, żeby zrobić cos podobnego do jej deseru, mianowicie próżone jabłka z cynamonem, miodem i budyniem. Uwielbiam to połączenie smakowe, do tego deserku potrzebna jest nam tylko dobra książka, swieczka i odpływamy... :) -jesienny wieczór rozpoczęty !
Do dzieła !
Potrzebne składniki :
-budyń
-mleko
-cynamon
-miód
- jabłko  
Jak wykonać ? 
Każdy da sobie radę ! 
Wydrążamy srodek i odcinamy górną częsć jabłka. Nastawiamy piecyk na około 180 C. Do srodka wsypuję mielony cynamon oraz jedną laskę cynamonu, daję łyżkę miodu. Zawijam jabłuszko w sreberko i wkładam na 7-10 minut do piekarnika. W tym czasie przygotowuję budyń. Z pół litra mleka odlewam ćwierć i wsypuję budyń i 2 łyżki cukru. Drugą ćwiartkę gotuję po czym wlewam pierwszą mieszaninę, całosć zagotowywuję do momentu wytworzenia bombelków. Wyjmuję z piekarnika jabłuszko i do jego srodka wlewam opcjonalnie budyń. Całosć posypuję cynamonem.
Smacznego !
Do zobaczenia !
Madeleine Juliette

2 komentarze: